Rijksmonument het Apollo House

Amsterdam

Omschrijving:        Rijksmonument het Apollo House  
Plaats:                    Amsterdam 
Omvang project:  15.000 m²

Periode:               2014 - 2021
Opdrachtgever:  DTZ Zadelhoff Property Management B.V.

Omschrijving project

Het prestigieuze Apollo House gelegen in het chique Amsterdam Zuid, is met haar bijzondere architectuur in combinatie met een zeer hoogwaardig en duurzaam opleveringsniveau een kantoorgebouw van internationale allure. Het Apollo House ook wel de parel van Amsterdam Zuid genoemd, spreekt tot de verbeelding en wordt regelmatig verkozen tot een van de mooiste kantoorgebouw van Amsterdam.

Het project betreft een volledige renovatie van dit Rijksmonument.

De doelstelling was om het rijksmonument “State of Art” in comfort en energieverbruik te optimaliseren. En dat is volledig gelukt.

Vanaf 2015 tot eind februari 2016 waren wij  eveneens betrokken als technisch adviseur bij de renovatie van de zuidring.
De opdracht omvat het adviseren en vervaardigen van een voorlopig ontwerp, een definitief ontwerp en bestek met tekeningen van de elektrotechnische en werktuigkundige installaties tot aan de oplevering

Zowel voor de gebouweigenaar Apollohouse b.v. als ook voor de huurder Allen & Overy LLP zijn door ons de installaties geïntegreerd ontworpen.

Adviesdiensten bbp advies

Door gebruik te maken van de nieuwe technieken op het gebied van energieopwekking, distributie en afgifte is een moderne, duurzame en vooruitstrevende installatie en bouwtechnische concept door ons ontworpen waardoor de labelwaardering van label G+ verbeterd is naar label A.

Energieconcept

Onder andere zijn de onderstaande installatieconcepten en of systeemvoorzieningen gerealiseerd:

- Bivalente Koude Warmte Opslagsysteem met omkeerbare high efficiëntie warmtepompen;
- Gebalanceerd ventilatiesysteem met luchtbalansregeling ter verlaging van infiltratieverliezen;
- Langzaam roterende hoogrendement sorptie rotor warmtewielen;
- Lage temperatuurverwarming;
- Gevelactivering als koeling of verwarming;
- Klimaatplafonds voorzien van 15mm straalroosters;
- Op centraal en decentraal niveau voorzien van een automatische digitale regelsysteem voorzien van een gebouwenbeheersysteem voorzien van terugkoppelsignaal. Op decentraal en ruimte niveau is het  klimaatsysteem opgedeeld in drie klimaatmomenten: nachtbedrijf, stand-by en een in bedrijf situatie afgestemd op de aanwezige buitentemperatuur waardoor onnodige energieafgifte per ruimte en/of functie wordt voorkomen. Niet werkende componenten worden via een aanwezige terugkoppelsignaal kenbaar gemaakt. De gebruiker kan indien gewenst anticiperen op de gewenste ruimte temperatuur;
- Energiezuinige verlichting;
- Het meten en zichtbaar maken van alle energiestromen;
- Toepassing van milieuvriendelijke materialen en vloeistoffen.

Betrokken/media

Opdrachtgever:  Apollohouse

Opdrachtgever:  Huurwel

Architect:  Fokkema & Partners

Gebruiker:  Allen & Overy.com