Zwemcentrum Klaipeda te Klaipeda

Litouwen

Omschrijving:       Zwemcentrum Klaipeda  
Plaats:                   Klaipeda Litouwen 
Omvang project:  9.700 m² 

Periode:               2015 - 2018
Architect:            slangen+koenis architecten, Cloud Architects
Opdrachtgever:  Municipality of Klaipeda

Omschrijving project

Ons eerste buitenlandse project bestaat uit een gebouw met een 50 meter bad, een 9 meter diepe duiktank en een wellness- en waterspeelzone. Het doel van de architect was voor de stedenbouwkundige inpassing het creëren van een heldere structuur en een duidelijke verdeling van de programma onderdelen; parkeren, entreeplein en het gebouw. Het ontwerp is geconfigureerd om de ruimte voor het gebouw te maximaliseren, waardoor een aangenaam en ruim entreeplein ontstaat. Om de beperkte ruimte volledig te benutten is de  begane grond 1,5 meter in het heuvellandschap verzonken. In de heuvel is er een incisie gemaakt dat een hellend entreeplein genereert, waardoor het gebouw als een bijzonder object “op” de heuvel ligt. Het ontwerp van de gevel is geïnspireerd door het industriële karakter van de stad en zijn haven. Cortenz stalen beplating met verticale lamellen geven het gebouw een robuuste expressie en een interessante compositie. De plaatsing van de lamellen creëert een interessant ritme. Binnen deze structuur zijn grote openingen gepositioneerd om maximaal zicht vanuit de belangrijkste functies te genereren.

Adviesdiensten bbp advies

Wij zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van de elektrotechnische - en werktuigkundige installaties van het project in de vorm van het opstellen van het Voorlopig en Definitief Ontwerp en de Technische Uitwerking. Vooral door de specialistische zwembad eisen maakt het voor ons een leuk en uitdagend project. Tevens heeft een buitenlands project ook een onmiskenbaar leuke dynamiek.

Energieconcept

Er zijn een groot aantal energiebesparende maatregelen meegenomen, zoals hoogrendementswarmteterugwinning op de luchtbehandelingskasten, LED-verlichting in het hele complex, laag-temperatuursverwarming en Hoog Temperatuurskoeling alsmede warmteterugwinning vanuit het douchewater en afvalwater van de waterbehandelingsinstallatie door middel van een High Efficiency warmtepomp waarbij het koude water wordt voorverwarmd voor de douches.

Betrokken/media

Opdrachtgever:  Municipality of Klaipeda

Architect:  Slangen+koenis architecten

Architect:  Cloud architects

Constructeur:  Bartels

Adviseur waterbehandelinginstallaties:  Bastenhof Consultancy