Zwemcentrum De Welle

Drachten

Omschrijving:       Zwemcentrum De Welle
Plaats:                   Drachten 
Omvang project: 8.155 m² 

Periode:               2021 - 2024
Architect:            Hooper Architects 
Opdrachtgever:  Gemeente Smallingerland

Omschrijving project

In het nieuwe duurzame gebouw van het zwemcentrum De Welle in Drachten is zowel ruimte voor top-, breedtesport als recreatief zwemmen. Het complex huisvest onder meer een topsportbad, een multifunctioneel bad en een uitgebreid recreatieprogramma. Ter ondersteuning van de topsport worden ruimtes voor opwarming, kracht- en fysioruimtes gerealiseerd.  Het topsportbad wordt 50 meter lang en flexibel ingericht met divesren beweegbare bodems en keerwand. Het recreatieprogramma bestaat uit een recreatiebad van 400 m2 wateroppervlak met een golfslaginstallatie, glijbanen, whirlpool, een kreek, een kleuterzone, peuterbad, wellnessvoorziening, innovatief gaming concept en een spraypark. Buiten komt een uitdagende waterspeelplaats.

Adviesdiensten bbp advies

Wij zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van de elektrotechnische-, de werktuigkundige- en de waterbehandelingsinstallaties vanaf de start van het project in de vorm van het Voor Ontwerp, Definitief Ontwerp, Technisch Ontwerp, Uitvoeringsontwerp, Uitvoeringscontrole, Oplevering en Nazorg/ revisie.

Energieconcept

De Gemeente Smallingerland heeft hoge duurzaamheidsambities, die in het zwemcentrum worden toegepast en welke door bbp advies geheel zijn geintegreerd binnen het project. Het zwemcentrum zal sowieso gasloos, all-electric worden uitgevoerd waarbij alle warmte (ook de latente) uit ventilatielucht en spoelwater van de waterbehandelingsinstallaties en afvalwater zal worden hergebruikt. Tevens worden trommelfilters toegepast bij de baden met een hoge bezetting. Op basis van de business case van bbp advies is besloten de thermische (T) en elektrische  (PV) zonnepanelen installaties van het bestaande zwembad te Drachten te verplaatsen naar de nieuwbouw en worden er ook hoogwaardige nieuwe zonnepanelen bijgeplaatst.

Betrokken/media

Opdrachtgever:            Gemeente Smallingerland / Sportbedrijf Drachten

Projectmanagement: OLCO Maatschappelijk vastgoed

Architect:                      Hooper Architects

Constructeur:               Pieters Bouwtechniek

Bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid: LBP Sight