Zwembad Venlo

Venlo

Omschrijving:       Zwembad Venlo
Plaats:                   Venlo
Omvang project:  4.150 m² 

Periode:               2021 - 2024
Architect:            slangen+koenis architecten
Opdrachtgever:  Gemeente Venlo
Bouwfysica:        PEUTZ
Constructies:      wsp
Bouwmanagement: OLCO Maatschappelijk vastgoed

Omschrijving project

Een mooi project in een prachtige groene locatie. Het gebouw schikt zich naar de volgroeide waardevolle bomen in dit binnenstedelijke parklandschap. Duurzaam en circulair en door te werken met gekoppelde gebouwblokken ontstaat er een binding tussen binnen en buiten. Tegelijk met de realisatie van het nieuwe zwembad en buitenterrein is de ambitie om ook de toegankelijkheid, bruikbaarheid en zichtbaarheid van het groen te verbeteren vanuit de omliggende wijken. 

Het gebouw bestaat uit 3 zwembaden; een wedstrijdbad, multifunctioneel bad en therapiebad met whirlpool. De baden kunnen aan elkaar gekoppeld worden, maar zijn ook los van elkaar te gebruiken. Er is een tribune met 100 vaste plaatsen en kleedruimten en bergingen. Tevens is er een horeca met bar, keuken en multifunctionele clubruimte. Via de centrale entree zijn alle baden zichtbaar. 

Bij de bouw van het nieuwe zwembad wordt gestreefd naar een nieuw niveau van duurzaamheid. Het zwembadgebouw wordt gasloos all-electric en energiezuinig. Een groot deel van de benodigde energie wordt duurzaam op locatie opgewekt. Met een groen dak, onstaat er ruimte voor waterbuffering en meer biodiversiteit.

Adviesdiensten bbp advies

Wij zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van de elektrotechnische-, de werktuigkundige- en de waterbehandelingsinstallaties vanaf de start van het project in de vorm van het Voor Ontwerp, Definitief Ontwerp, Technisch Ontwerp, Uitvoeringsontwerp tot en met het gehele uitvoeringstraject bestaande uit de Uitvoeringscontrole, Oplevering en Nazorg.

Energieconcept

Er wordt gestreefd naar een nieuw niveau van duurzaamheid bij de bouw van het nieuwe zwembad. Het zwembad gebouw is gasloos en zeer energiezuinig opgezet, waarbij warmte wordt terug gewonnen uit alle afvalstromen zoals lucht en afvalwater. Een groot deel van de benodigde energie wordt duurzaam op locatie opgewekt en uiteraard is deze accommodatie geheel gasloos en all-elctric uitgevoerd. De gemeente Venlo heeft, gedurende het ontwerpproces, besloten een groot deel aanvullende duurzaamheid toe te gaan voegen. Een bijzondere zeer duurzame aanvulling betreft de buffering van zowel thermische als elektrische energie in respectievelijk grote waterbuffers en electrische zoutaccu's welke in de kelder zijn opgesteld. In samenwerking met het grote aantal PV panelen en heatpipes op het dak wordt optimaal gebruik gemaakt van de zon.

Betrokken/media

Opdrachtgever:           Gemeente Venlo

Bouwmanagement:   OLCO Maatschappelijk vastgoed

Architect:                     slangen+koenis architecten

Constructeur:              wsp

Bouwfysica:                PEUTZ