Vernieuwbouw sportcomplex De Sypel

Harderwijk

Omschrijving:        Vernieuwbouw Sportcomplex De Sypel
Plaats:                    Harderwijk 
Omvang project:  circa 6.300 m² 

Periode:               juni 2020 - september 2023
Architect:            slangen+koenis architecten
Opdrachtgever:  Gemeente Harderwijk

Omschrijving project

Sportpark De Sypel is een groot en divers sportcomplex in Harderwijk. Het huidige zwembad wordt vervangen door een nieuw zwembad met een 6-baans wedstrijdbad (25 meter), een doelgroepenbad (22x10 meter) en een groot recreatiebad dat gekoppeld kan worden aan het bestaande buitenbad met ligweide. Met daarbij een recreatief FUN-gedeelte met glijbanen en een whirlpool.  

Ook komt er een nieuwe sporthal: Sypel III. Deze sporthal wordt 48x28 meter, verglijkbaar met de sporthal Sypel I. In de nieuwe sporthal komen 2 scheidingswanden. Er kom een uitklapbare tribune voor 150 personen. Als de tribune niet nodig is, kan deze ingeklapt worden en is de volledige hal beschikbaar om te sporten.

Adviesdiensten bbp advies

Wij zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van de elektrotechnische-, de werktuigkundige- en de waterbehandelingsinstallaties vanaf de start van het project in de vorm van het Voor Ontwerp, Definitief Ontwerp, Technisch Ontwerp, Uitvoeringsontwerp, Uitvoeringscontrole, Oplevering en Nazorg/ revisie. Tevens is door ons bureau de gehele technische fasering in nauwe samenspraak met gebruikers en architect tot stand gekomen en inmiddels ook voor een groot deel uitgevoerd.

Energieconcept

De duurzaamheidsambitie van de Gemeente Harderwijk is binnen ons technisch Ontwerp ten aanzien van de technische installatie ontworpen, op basis van een maximale vraagreductie en een collectieve all electric nieuwe warmwateropwekking ten behoeve van de gehele accommodatie. De gehele sportaccommodatie zal voor zowel de nieuwbouw als de bestaande gebouwen, volledig aardgasloos en energieneutraal worden. Met goede isolatie, zonnepanelen, ledverlichting en energiezuinige pompen. Er komen warmtepompen die de binnentemperatuur en watertemperatuur op peil houden. Warmtewisselaars in alle afvalstromen zorgen voor hergebruik van warmte, die anders verloren zou gaan. 

De materialen die vrijkomen bij de sloop worden zo veel mogelijk hergebruikt.

Betrokken/media

Opdrachtgever:  Gemeente Harderwijk 

Projectmanagement: Synarchis

Architect:  slangen+koenis architecten

Constructeur: WSP

Bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid: LBP Sight