Kasteel Broekhuizen

Leersum

Omschrijving:        Kasteel Broekhuizen  
Plaats:                    Leersum
Omvang project:  1.500 m²

Periode:               2014 - 2018
Architect:            Restauratie advies en begeleiding
Opdrachtgever:  Nellesteyn b.v.

Omschrijving project

Bij de herbouw na de brand in 1906 zijn zoveel mogelijk details van Kasteel Broekhuizen in ere hersteld. Zo is de decoratie van het trappenhuis, de salons en eetzalen, evenals het hang- en sluitwerk, gereconstrueerd en net als vroeger uitgevoerd in de Lodewijk XVI-stijl, die in 1796 gangbaar was. De plafonds, de lijsten, de ornamenten en het figuratieve stucwerk op de wanden van het trappenhuis zijn, onder meer op basis van foto’s uit 1901, vervaardigd door de vermaarde beeldhouwer en stukadoor August Alexander uit Den Haag. Deze heeft ook de wapens van Broekhuizen en Darthuizen in de timpanen aan de voor- en achterzijde van het huis aangebracht. De Empire sloten en deurknoppen werden gemaakt door een Haagse smid en slotenmaker. Bijzonder fraai zijn de indrukwekkende behangselschilderingen met arcadische landschappen in de grote salon en de fraai gedecoreerde open haarden. Het snijwerk van de trapbalusters is eveneens van hoge kwaliteit. 
Ambitieuze renovatie
Nadat het kasteel en de bijgebouwen een aantal jaren geleden werd overgenomen door een particulier met een hart voor cultuur, is er gestart met een ambitieuze renovatie van het kasteel naar een 5 sterren hotel met een ster restaurant. Onder toezicht van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg is het kasteel inmiddels geheel getransformeerd. Het resultaat is een monument van grote klasse en een enorme potentie!

Adviesdiensten bbp advies

Wij zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van de elektrotechnische- en werktuigkundige installaties vanaf de start van het project als Voorlopig en Definitief Ontwerp, de Technische Uitwerking, uitvoeringsbegeleiding tot en met de realisatie, oplevering en en nazorg. Vooral door het monumentale karakter van het gebouw met alle cultuur gerelateerde details, maakt dit project uitdagend en innoverend. Samen met de architect constant zoekend naar de meest ideale oplossing zonder aantasing van dit prachtige gebouw.

Energieconcept

Binnen dit monument wordt een geheel Laag Temperatuurs verwarmings en Hoog Temperatuurs Koeling ontworpen met Hoog Rendement warmteterugwinning, CO2 sturing op individueel niveau, LED verlichting en dergelijke.

Betrokken/media

Opdrachtgever:  Nellesteyn b.v.

Architect:  Restauratie Advies en Begeleidingsbureau